"Souyu" is not just a source! The charm of fermented seasonings loved by the world

"Souyu" is not just a source! The charm of fermented seasonings loved by the world

in the first place、「しょうゆ」って知ってる?

in the first place、「しょうゆ」って知ってる?
image quote:ぱくたそより塩と「しょうゆ」

「しょうゆ」と聞いて、What do you think of? Brown sauce on sushi or sashimi? Or、炒め物やラーメンのスープに入れる調味料?

actually、Japanese soy sauce is not just a "source"、It is a traditional fermented seasoning with a thousand years of history.。The unique scent and deep taste、An important element that determines the taste of Japanese cuisine。moreover、Souyu can also be applied to dishes around the world、Surprisingly wide range of uses。

In this article、How to make Japanese soy sauce and how to make it、Health effect、And I will explain in detail about the reputation in the world。

Then、しょうゆとは?

Then、しょうゆとは?
画像はイメージです

しょうゆ(醤油)は、It is a traditional Japanese seasoning made by fermenting and aging soybeans, wheat, salt and koji molds.。In English, it is called "SOY SAUCE"、Japanese soy sauce is made by its own manufacturing method、It has a different characteristics from soy sauce in other countries。

しょうゆの種類

日本のしょうゆには、There are 5 main types。

しょうゆの種類Features主な用途
濃口しょうゆ(Koikuchi)最も一般的で、According to about 80%of the total。A well -balanced flavor。Boiled dish、Stir -fry、Dazzling、ドレッシング
薄口しょうゆ(Usukuchi)色が薄く、Slightly high salt content。Utilize the color of the material。Kansai cuisine、出汁(だし)を使った料理
たまりしょうゆ(Tamari)とろみがあり、The taste of soybeans is strong。Some gluten is small。sashimi、sushi、照り焼き
再仕込みしょうゆ(Saishikomi)濃厚で甘みがあり、Long aging period。High -end dishes、sashimi、焼き物
白しょうゆ(Shiro)小麦の割合が多く、The color is very pale。Sweet。Suck、Steamed chawanmushi、白身魚料理
しょうゆには主に5つの種類がある

しょうゆの製造方法

しょうゆの製造方法
image quote:Pakutoso

伝統的なしょうゆは、It will be made through the following processes。

  • 原料の準備大豆・小麦を加工する
  • 麹作り麹菌を加え発酵の準備をする
  • もろみ発酵塩水を加え「もろみ」を作り数カ月~数年発酵させる
  • 圧搾・ろ過熟成したもろみを布で絞りしょうゆを取り出す
  • 加熱・熟成加熱殺菌し風味を調整する

The longer the fermentation period、A deep body and complex scent are born。

しょうゆの味と香りの特徴

しょうゆの味と香りの特徴
画像はイメージです小鉢としょうゆ

しょうゆは、It contains a well -balanced "sweet, sour taste, salty, bitter taste, umami".、In particular, the feature is that the umami is strong.。One of the charms is the fragrant aroma created by fermentation。Not only add depth to cooking、By using it as a secret taste、Complies the flavor of the whole dish。

しょうゆの健康効果

しょうゆの健康効果
画像はイメージです
  • うま味成分が豊富グルタミン酸などの天然のうま味成分が含まれており塩分を減らしても満足感が得られる
  • 発酵食品の健康効果腸内環境を整える効果が期待できる
  • 抗酸化作用ポリフェノールが含まれており老化防止に役立つと言われている

世界でのしょうゆ人気

世界でのしょうゆ人気
image quote:Pakutoso

日本のしょうゆteeth、Now loved around the world。

  • アメリカWell then、「キッコーマン(Kikkoman)」のしょうゆが一般的で寿司やステーキの味付けにも使われる
  • ヨーロッパWell then、日本料理ブームの影響でしょうゆの需要が増加中特にオーガニックやグルテンフリーのたまり醤油が人気
  • アジアWell then、中国や韓国の醤油と区別され日本式のしょうゆが「繊細な味わい」として評価されている

しょうゆをもっと楽しもう!

しょうゆをもっと楽しもう!
image quote:Pakutoso

しょうゆteeth、It is a deep seasoning created by Japanese tradition and fermented culture.。Just add it to cooking、Umami and fragrance increase、It will make your meal more delicious。

If you haven't tried it yet、日本のしょうゆを一度味わってみてください。and、Please incorporate it into cooking in your country。You will surely be able to come across a new taste。

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日本の発酵文化をもっと広めて、Let's share "deliciousness" with people around the world!

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